Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-03-29, 9:38 AM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2010 » March » 22 » Konya'da 10 bin kişi Newroz'u kutladı
9:27 PM
Konya'da 10 bin kişi Newroz'u kutladı
Konya'da 10 bin kişi Newroz'u kutladı

Konya'da Orlu Oto Pazarı'nda yapılan Newroz kutlamasına yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren, Cihanbeyli ve Ciyabeyli'ye bağlı Gölyazı, Kuşça, Yakalı, Kelhasan, Yeniceoba ve Bulduk'tan gelen binlerce kişi rengarenk kıyafetleri ile Newroz alanını renk cümbüşüne çevirdi. Kadınların kiras û fistan, çocukların yöresel kıyafet giydiği etkinlikte görevliler şal û şepik giydi. 'Savaşa hayır barış hemen şimdi', 'Dün Halepçe bugün kelepçe', 'Ne inkar ne ayrılık demokratik cumhuriyet' ve Kelepçe fotoğraflarının yer aldığı 'İrademize kelepçe vuramazsınız' pankartının asıldığı alanda, polisler Kürtçe asılmak istenen 'Newroz Pîroz be' pankartını engelledi. Kitle sık sık Roj TV çalışanlarını da selamlayarak, Roj üzerindeki baskıları kınadı. DTP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, PM Üyesi Mehmet Bozdağ, Gölyazı Belediye Başkanı Molla Şimşek ve BDP Konya İl Başkanı Aynur Cengiz'in katıldığı etkinlikte, Newroz ateşini Bakırhan yakarak, etkinliğe start verdi. Sık sık 'Şehîd namirin', 'Bijî Serok Apo' sloganları attı. Ardından kısa bir konuşma yapan Gölyazı Belediye Başkanı Molla Şimşek, Orta Anadolu'nun sürgün Kürtlerini saygı ile selamladığını belirttikten sonra, 'Bizler 300 yıl önce vatanlarından bu topraklara sürülmüş, bu toprakları kendimize vatan bellemişiz. Konya halkı ile kardeşçe yaşıyoruz. Kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz' dedi. Bölgedeki Newroz etkinliğine Orta Anadolu'dan selam gönderen Şimşek, halklarla değil sistemle sorunlarının olduğunun altını çizdi. Sorunun muhatabı Kürtlerdir diyen Şimşek, ötekileştiren sisteme karşı Newroz ateşiyle direndiklerini söyledi.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan BDP Konya İl Başkanı Aynur Cengiz de, 'Ya demokratik çözüm ya görkemli direniş' şiarıyla başlayan 2010 Newroz'unun barış Newrozu olduğunu söyledi.

'Çözüm BDP'

BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ise, sözlerini Kürtçe başladı. 'Bugüne kadar Kürtler yoktur diyorlardı, bugün varsınız ama hakkınız yok diyorlar' diyen Bakırhan, 'Bizler bugünlere kolay gelmedik. Eğer burada isek yaşamını yitiren yoldaşların sayesinde ve siz değerli halkın mücadelesi sayesindedir' diyerek bu mücadelede yaşamını yitirenlerin önünde saygı ile eğildiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın 'Ananı da al git', 'Ya sev ya terk et' ve 'Ermenileri göndeririz' sözlerine de değinen Bakırhan, hükümeti kınadığını ifade etti. Ermeni tasarısının Avrupa'daki birçok ülkenin parlamentosundan geçtiğini hatırlatan Bakırhan, 'Ancak Sayın Başbakan çözüm getireceğine sürgün politikalarını izliyor' dedi.

Bakırhan, 'gerilla ve askerlerin yaşamını yitirmemesi için adım atılması gerektiğinin' önemine değinerek, çözümün, ne AKP, ne CHP, ne de MHP'de olduğunu çözümün BDP'de olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Newroz etkinliği, Grup Sêbira ve diğer yerel grupların şarkıları ile devam etti.

(Fotoğraf ve Haber: Abdurrahman GÖK, Ceylan Avcı, Kenan Kırkaya, Nagihan, Akarse)

ANKARA/KONYA
DİHA
Views: 1211 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  March 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024