Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-04-19, 5:40 PM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2013 » May » 28 » Düden Gölü eski haline kavuştu
10:49 PM
Düden Gölü eski haline kavuştu

Düden Gölü eski haline kavuştu

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan ve binlerce kuşa ev sahipliği yapan Düden Gölü, tekrar eski güzel günlerine dönmeye başladı
Düden Gölü eski haline kavuştu- Konya'nın Kulu ilçesine 5 kilometre mesafedeki, binlerce kuşa ev sahipliği yapan Düden Gölü, Kulu Belediyesi tarafından alınan önlemler ve tarımsal sulamanın kontrol altına alınmasıyla canlanmaya başladı.

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Düden Gölü'nün 1992 yılında sit alanı ilan edildiğini söyledi.

Kuş bilimcilerin verdiği bilgiye göre 186 türe ev sahipliği yapan Düden Gölü'nde 40 binden fazla kuşun barındığını ifade eden Yıldız, "Düden Gölü, ülkemizin önemli zenginliklerinden biri. Gölün kuşların göç yolları üzerinde bulunması da bir avantaj. Göç eden kuşlar, dinlenmek için Düden Gölü'ne gelir. Buradan da Afrika 'ya gider. Adeta kuş cenneti olan Düden Gölü, bölgemizin olduğu kadar ülkemizin de doğa harikası alanlarından biridir" dedi.

"GEÇTİĞİMİZ YILLARDA KURUMA TEHLİKESİ ATLATMIŞTI"
Yıldız, geçmişte, kontrolsüz sulama ve küresel ısınma nedeniyle tamamen kuruyan Düden Gölü'nün, aldıkları tedbirler sayesinde tekrar eski günlerine kavuşmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Düden Gölü, Değirmenözü çayı ile beslenen bir göl. Geçmişte bu çaydan sulama amaçlı kontrol dışı su çekimleri oluyordu. Öte yandan Kulu'nun kanalizasyon atıkları da göle dökülüyordu. Bunların üstüne küresel ısınma da eklenince göl, tamamen kurumuştu. Gölü eski haline kavuşturmak için belediye olarak birtakım çalışmalar başlattık. Gölü, kirli sudan korumak için arıtma tesisi kurduk. Böylece kirli suyun Düden Gölü'ne akmasının önüne geçtik. Öte yandan Değirmenözü çayından kaçak su çekimlerinin önüne geçebilmek için denetimlerimizi sıklaştırdık. Zabıta ekipleri çay etrafında sürekli devriye geziyor, kaçak kullanımlara anında müdahale ediyor. Geçtiğimiz yıllarda hem yağışların az olması hem de bu tür kaçak kullanım nedeniyle göl kuruma tehlikesi atlattı. Hatta 'Küçük Göl' diye tabir edilen, Düden Gölü'nden bağımsız bölüm tamamen kurudu."

Tedbirler sayesinde gölün eski günlerine kavuşmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Yıldız, "Yağışların da iyi gitmesi, gölde su seviyesinin yükselmesinde etkili oldu. Düden Gölü'nü her manada koruyoruz. Şu anda Düden Gölü, eski günlerdeki gibi adeta kuş cenneti" diye konuştu.

Yıldız, yaban kazları, ördek, angut, karabatak, dikkuyruk gibi kuşların barınma yeri olan Düden Gölü'nde, flamingo kolonilerinin de gelmesiyle büyük canlılık yaşandığını anlattı.

Türkiye 'nin doğal zenginliklerinden Düden Gölü'nün, ekolojik dengenin korunmasında önemli işlev gördüğünün altını çizen Yıldız, göldeki kuşların çevredeki tarım alanlarına zarar veren haşerelerle beslenmesi nedeniyle ekonomik anlamda da çiftçilere yarar sağladığını kaydetti. (aa)
Views: 1084 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  May 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024