Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSThursday, 2024-04-18, 6:47 PM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2011 » June » 13 » Blok hedefini tutturdu
4:42 PM
Blok hedefini tutturdu
 Blok hedefini tutturdu 13 Haziran 2011 -  Seçimin kazananlarından biri de Kürt halkı oldu. Doğuda ulusal birlik batıda sosyalistlerle ittifak siyasetini güden hareket önüne koyduğu hedefi tutturarak 36 vekil çıkardı. AKP iktidarının tüm baskılarına rağmen, sokakta örgütlenen kitlesel muhalefet sandıkta da bir politik karşılık yaratmayı başardı. Böylece BDP Kürt halkının yasal demokratik alandaki siyasi temsili noktasında tartışmasız muhatap olduğunu kanıtladı

BDP'nin sürükleyicisi olduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu yeni meclise 36 vekil göndererek büyük başarı elde etti. Kürt illerinde AKP'yi büyük farkla geride bırakan Blok adayları 17 ilden milletvekili çıkarttı. Bu iller arasında Kürt hareketinin bir önceki seçimde vekil çıkartamadığı Mersin, Adana, Kars, Bitlis, Ağrı, Bingöl bulunuyor.

Kürt illerinde fark attılar
Blok'un vekil sayısı Diyarbakır'da 4'ten 6'ya, Van'da 2'den 4'e; İstanbul, Mardin ve Hakkari'de 2'den 3'e çıktı.

AKP'nin güçlü olduğu Bitlis ve Bingöl gibi illerde de birer vekil çıkartılabilmesi hareketin AKP karşısında kazandığı başarının bir başka göstergesi.

Hareketin daha önceki seçimlerde sınırlı bir etki yakalayabildiği İstanbul, Adana ve Mersin'de ise Blok adaylarının tamamı milletvekili seçildi. Böylece hareket sınırlı ölçüde de olsa bölgenin dışına çıkmayı başardı.

Hareketin Batı'da sosyalistlerle birlikte hareket etme siyasetinin bir ürünü olarak Mersin'de Ertuğrul Kürkçü, İstanbul'da da Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder milletvekili seçildi.

Halk, temsilcilerini hapisten meclise taşıdı
ANF'nin haberine göre Blok'un listesinden meclise gidecek olan 36 milletvekilinden 6'sı hapiste. KCK davası kapsamında tutuklanan ve seçim sonuçlarına bağlı olarak hapishaneden çıkarak Ankara'ya gitmesi beklenen vekiller şöyle: Hatip Dicle (Diyarbakır), Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), Gülseren Yıldırım (Mardin), İbrahim Ayhan (Urfa) ve Kemal Aktaş (Van).

Blok vekillerinin listesi:

Diyarbakır:
Leyla Zana, Hatip Dicle, Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Şerafettin Elçi. Diyarbakır'da bağımsız adaylar arasında Leyla Zana en yüksek oy alan aday oldu. En düşük oy ise Şerafettin Elçi'ye ait.

Van: Kemal Aktaş, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk

Hakkari: Selahattin Demirtaş, Adil Kurt, Esat Canan. Blok, Hakkari'de referandumdaki başarısını sürdürerek yüzde 80 oranında oy aldı.

Şırnak: Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız. Blok bağımsız oylarını yüzde 21 oranında arttırdı.

Mardin: Ahmet Türk, Gülser Yıldırım, Erol Dora. Mardin'de Blok oylarını yüzde 22 oranında arttırarak yüzde 61'lik bir oy oranına ulaştı.

İstanbul: Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel. Levent Tüzel 136 bin 746, Sırrı Süreya Önder 119 bin 269, Sebahat Tuncel 91 bin 717 oy aldı. İstanbul'daki oy sayısı Diyarbakır'ın ardından Blok'un seçimlerde aldığı en yüksek oy sayısı.

Batman: Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata.

Muş: Sırrı Sakık, Demir Çelik.

Urfa: İbrahim Ayhan, İbrahim Binici.

Siirt: Gültan Kışanak.

Adana: Murat Bozlak.

Ağrı: Halil Aksoy.

Bingöl: İdris Baluken.

Bitlis: Hüsamettın Zenderlıoğlu.

Iğdır: Pervin Buldan.

Kars: Mülkiye Birtane.

Mersin: Ertuğrul Kürkçü.
Views: 940 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  June 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024