Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-04-19, 6:31 PM
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Kürt Tarihi » Kürt Tarihi » Kürt Tarihi (15)
Kürt Tarihi (15)
volongotoDate: Thursday, 2011-10-06, 8:20 PM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 457
Reputation: 0
Status: Offline
Kürt Tarihi (15)



Korduene Krallığı



fktyasar@mail.com

Dünya tarihine baktığımız zaman Mezopotamya´nın farklı olduğunu görürüz.Çünkü insan ilk defa okuma yazmayı burada öğrendi.

İlk defa burada insanlarla diğer türler ortak yaşamda ilişki kurdu, yani ilk defa atın, köpeğin ve koyunun ehlileştirildiği ve ilk defa toprağın hayvan gücüyle verimli hale getirildiği yerdir…

İlk tekerleğin döndüğü, ilk aritmetik, tıp, ilk ayakkabı ve ilk teleskopun yapıldığı, ilk destanın söylendiği, ilk şiirin yazıldığı, ticaret, diplomasi, barış antlaşmaları, ilk türküler, ilk yontular, ilk tapınak, ilk mutfak, ilk şarabın keşfi ve ilk tiyatronun yaratıldığı…

Kısacası medeniyetin doğduğu ve büyüdüğü yerdir Mezopotamya.

Peygamberler diyarı ve aynı zamanda büyük savaşların meydanıdır…

Dünya bütün bu gelişmelerden Kürtlerin ataları Ayranların emeği olduğunu kabul etmektedir, ama Turancılar hariç…

Psikolojide “yansıtma” diye bilinen bir hastalık vardır !

Bu hastalığa yakalananlar kendi kusurlarını bir başkasına yansıtırlar.

Hırsıza sormuşlar; “Neden hırsızlık yapıyorsun?”

“Herkes yapıyor…” Demiş.

Turancılar da Osmanlı toplumunda yaşadıkları ret ve aşağılanmayı bilinçaltında tutarak diğer halklara karşı diş bilediler. Ne zaman iktidar oldular elleri altında bulunan halklara ve özellikle Kürtlere bilinçaltında sakladıklarını yansıtmaya başladılar.

Bir öğrenci bana gönderdiği mailde: “Madem ki Türkler Osmanlıda aşağılanıyordu, nasıl olur da devlet oldular?” diye sormuş!

Cevabımda kısaca şunu yazdım; Mağduriyet psikozu içinde Osmanlı ordusunda askerlik yapan yabancı oğlanlar (devşirmeler), Osmanlıyı kuran, ama aşağılanan Türk kimliği içinde kendilerine yer bulup örgütlenmeye başladılar. “Ne mutlu Türküm diyene, Bir Türk Dünyaya bedeldir, Türk öğün çalış güven…” gibi sloganlarla kabul ve destek aradılar.

Ve ümmet geleneğinden faydalanarak başardılar…

Tarihin her döneminde mağdurlar egemene karşı bir kimlik / aidiyet etrafında birleşerek mücadele ederler!

Turancılar, 1900 lerin başında devşirmeleri kullanıp Osmanlı iktidarını ele geçirdikten sonra varlıklarını korumak için diğer halkların inkar ve imha edilmesi yönünde politikalar geliştirdiler.

Bu inkar ve imha politikaları Anadolu’yu halklar mezarlığına çevirmek üzereydi ki, Kürtler uyandı.!

Evet, KÜRTLER uyandı, ama ne yazık ki Lazlar ve Çerkezler hala uyuyorlar !

Turancı /Ergenekoncuların şimdi en çok korktuğu şey uyuyanların uyanışıdır.

Bu korku, egemende bölünme ve yok olma sendromu yaratmıştır.

Bu sendromu tetikleyen temel faktör inkar edilenlerin hafızalarına sahip çıkmasıdır.

Aydınlarının görevi toplum hafızasını aslına döndürerek bu sendromu tedavi etmektir.

Bazil Nikitin: “Günümüzde tarihi hakkında konuşulmaya değer yegâne halk Kürtlerdir.”

Derken Kürt aydınının görevini yaparak Kürdün hafızasını canlandırmıştır.

Bu zengin tarih, inkar edilmiş olsa bile bilim objektiftir…

Var olanı ve görüneni yok sayamazsın.

Mızrak çuvala sığmaz!

Ne demiş büyüklerimiz?

“Gün ola devran döne”

Devran döndü ve çanlar Kürtler için çalmaya başladı.

Batılıların da dediği gibi 21. yüzyıl KÜRT yüzyılı olacaktır.

Ama öncelikle uyuyanların hafızalarına Format çekmek gerekir.

Bu nedenle saklı değerlerimize sahip çıkıp korumalı ve yeni araştırmalarla geliştirip uygar dünyadaki yerimizi almalıyız.

Bir önceki yazımda Kom-a gene (gel) uygarlığını hafızaladık.

Bugünkü hafıza konusu ise Korduene Krallığıdır. (Gordiya - Kurdiye)

Bu krallık da Med İmparatorluğunun mirasçılarındandır.
Attachments: 6293811.jpg (7.1 Kb)
 
volongotoDate: Thursday, 2011-10-06, 8:20 PM | Message # 2
Major general
Group: Administrators
Messages: 457
Reputation: 0
Status: Offline
Büyük İskender’in Asya seferi sonrasında Pers İmparatorluğunun egemenliği sona erer ve Med aşiretleri / hanedanları tekrar bağımsızlıklarına kavuşurlar.

Med hanedanları her ne kadar bağımsız görünseler de Perslerin devamı olan Partlar ve Sasaniler’in bölgeye yönelik saldırılarına karşı Makedonlar ve Romalılarla bazı ittifaklar kurmak zorunda kalırlar. Ancak bu ittifakların sonucu nedeniyle belli dönemlerde yönetici kadrolar Makedon ve Romalılar tarafından belirlenir ve bu krallıklar Roma’ya bağlı eyaletler halinde yaşamlarına devam ederler.

Bu dönemde Mezopotamya’ya giden tarihçi Ksenofon (M.Ö.430-355), “On binlerin Yürüyüşü” adlı (Anabassis) eserinde “Kardukhi” dediği “Korduene krallığı”nın varlığından bahsedir.

Ksenofon’un dediğine göre Korduene, bağımsız yaşayan bir krallıktı, yani Akamenid (İran) krallarına bağlı değildi. Ayrıca bu krallık Hakkari ve Diyarbakır arasında kurulmuş olup Kürt kralları ve prensleri tarafından yönetiliyormuş.

Korduene yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı Roma İmparatorluğu ile iyi ilişkiler içinde bulunmaktaydı. Krallık kuzey komşusu Ermenilerden bir tehdit beklemiyordu. Çünkü Ermeni krallıkları da Makedonların ve Romalıları destekleriyle varlıklarını devam ettiriyor ve bir anlamda Partlara karşı müttefik konumundaydılar, ancak kuzey komşusu Ermeni Krallığının yayılmacı emelleri Korduene’ye saldırmasına sebep olur. (M.Ö. 1. y.y)

Ermeni kralı Tigranes’in (bazı kaynaklar Kürt olduğunu iddia etmektedir) Korduene’ye saldırmadan önce kral Zarbienus’u suikast düzenleterek öldürttü söylenir.
Yunanlı tarihçi Plutarch’a göre, M.S. 1. yüzyılda, Korduene kralı Zarbienus Ermeni tehdidine karşı Roma generali Lucullus’tan yardım ister, fakat bu durumdan haberdar olan Ermeni Kralı Tigranes, Romanın yardımı gelmeden Korduene Kralı Zarbienus’u ve ailesini katleder.
Ermenistan kralı Tigranes, kral ve ailesini öldürttükten sonra bir direnişle karşılaşmadan krallığını ele geçirir. Fethettiği yeni şehirlere (Diyarbakır ve Silvan) değişik bölgelerden insanlar getirterek yerleştirir.

Modern Ermeni tarihçilerinden Nicholas Adontz, on beş kalesi bulunan Korduene Krallığı Tigranes tarafından işgal edilince ordusundaki etnik gruplar arasında Gordi / Kordienler de bulunmaktaydı, der.

N.Adontz; Modern Kürtlerin atalarının “Korti-Gordi”ler olduğunu, Bunların Kral Tigranes’in ordusunda yer alıp Mezopotamya, Azerbaycan, Suriye ve Kapadokya’da savaşarak bu bölgelerin ele geçirilmesinde büyük yararlar sağladıklarını, hatta Kordilerin orduda yer alması sayesinde Ermenistan Krallığının genişlediğini söyler.

Tarih bize, Ön Asya’da egemenlik kuran tüm işgalci orduların Kürtleri kendi savaşlarında kullandıklarını göstermektedir.

En somut örneği, Anadolu için verilen kurtuluş savaşıdır.

Bu da, milli hafızadan yoksun Kürtlerin her zaman kendisine hıyanet edebileceğini göstermektedir. ( korucu / cehş gibi..!)

Ermenilerin Korduene işgali fazla uzun sürmez.

Roma generalli Lucullus Ermenilerin işgal ettiği Korduene topraklarını tekrar geri alır. Korduene’yi Ermenilerin işgalinden kurtaran Lucullus öldürülen kral Zarbienus onuruna cenaze törenleri düzenletir. Zarbienus için düzenlenen törende kral’ın cenazesi Ermenilerden alınan ganimetlerle süslenir. Lucullus kendi elleriyle cenazeyi süslediği gibi, yakma görevini de kendisi üstlenir. Zarbienus’un adına kadeh kaldırarak; onu arkadaş ve Romalıların iyi bir dostu olarak anar. Lucullus bununla da yetinmez Zarbienus adına büyük bir anıt yaptırır.
 
volongotoDate: Thursday, 2011-10-06, 8:28 PM | Message # 3
Major general
Group: Administrators
Messages: 457
Reputation: 0
Status: Offline
Kral Zarbienus’un sarayında çok fazla altın, gümüş ve hububat olmasına rağmen Lucullus kamu hazinesinden tek bir kuruş bile almaz ve bu yüzden de halk tarafından takdir edilir.

Bundan sonra Korduene Krallığı Roma imparatorluğunun bir eyaleti olur ve M.S.384 yılına kadar Medya bölgesi Romalıların hâkimiyetinde kalır.

Yukarıda belirttiğim gibi, Romalılar Mezopotamya’da hâkimiyet kurmak için Kürtlerin atalarıyla ittifak kurmuş ve Perslerin devamı olan Partlar ve Sasaniler’e karşı birlikte savaşmışlardır.

Buna göre Kürtlerin barışık yaşadığı tek işgalcilerinin Romalılar olduğu söylenebilir.

Romalılar ihya mı etmiş Medyayı, bu tartışılır, ama diğer işgalciler sadece talan etmiş.

Düşmanımın düşmanı dostumdur !...

(Devam edecek…)

Kaynak:
-Kürtler -Nikitin
-Kürdistan Tarihi - E.Xemgin
-What the ancients referied to Kurds as - Dr. Asad Khailany´s
 
Forum » Kürt Tarihi » Kürt Tarihi » Kürt Tarihi (15)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024