Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-04-19, 7:20 AM
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » iç Anadolu Kürdleri » Orta Anadolu'da ilk Kürd yerlesim bölgeleri » Orta Anadolu’da ilk Kürt Yerleşim Bölgeleri
Orta Anadolu’da ilk Kürt Yerleşim Bölgeleri
volongotoDate: Wednesday, 2011-03-09, 9:03 PM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 457
Reputation: 0
Status: Offline
Orta Anadolu’da ilk Kürt Yerleşim Bölgeleri

Uske

Kürt Tarihi, araştırmacıların ilgi odağı olamaya devam ediyor.
Her bulunan yeni bir belge Orta Anadolu Kürt Tarihini yeniden yazmaya ve düzenlemeye itiyor.
‘Bu belge kesinlik kazanıyor’ ya da ‘kesin tespit şudur’
dediğimiz bir anda bulunan yeni bir belge, eski bilgileri alt-üst ederek tekrar başa dönüyor ve yeni bir araştırmanın yolculuğuna çıkıyoruz. Türk Devleti, Osmanlı belgelerini, kendi resmi tarih çıkarlarına göre, kamuoyuna ya kısıtlı ya da belgeler üzerinde tahribat yaparak veriyor. Bundan dolayı Türkiye’de yapılan/yapılacak bir araştırmanın zorluğu ilk olarak, ‘devlet arşivi’ kapısından başlar, DGMnin kapısında son bulur ve cezaevinde kıstlı belgelerle de yazılır.
Kızılcahamam-Çamlıdere
Orta Anadolu Kürtleri nereden geldiler? sorusunun cevabı tartışılırken, yeni bir soruyla ‘Orta Anadolu’da İlk Kürt Köyü neresi?’ tartışmasına giriyoruz. Sayın Rohat Alakom`un son çalışmasında, bazı belgelere dayanarak Orta Anadolu’da Ilk Kürt köyünün Yabanabad yöresinde bulunduğunu ortaya koydu; “1463 tarihli Ankara Tahrir Defteri’ne göre Yabanabad (Kızılcahamam-Çamlıdere) yöresinde Kürtler adlı bir Kürt köyünün var olduğu ortaya çıkmıştır.” Yine bu çalışmanın bir yerinde “14. yüzyılda Malatya’dan göç eden bazı Kürtlerin Kütahya yöresinde Germiyanoğulları adlı beyliğin kurulmasına katkıda bulunmuştur” deniyor.
Beyşehir – Kürtler Köyü
Sayın Hasan Öztürk’ûn ‘Kurucuova Tarihi’ adlı çalışmasında, bir belgeden söz etmektedir.1466 tarihli belgede; Orta Anadolu’da Kürtlerin ilk yerleştikleri bölgenin, Isparta’nın Şarkikaraağaç’a bağlı KÜRTLER köyü olduğu yazılı. Osmanlı belgelerinde bulunan bir harita (1584) üzerinde de bu köy belitilmiş. Kürtler köyü, 1920 tarihine kadar Konya’ın Beyşehir ilçesine bağlı bir yerleşim birimi idi. Başka bir belgede ise (1535); Aksaray Eskil ilçesine bağlı yerleşim bölgelerine yerleştirilen Kürt aşiretlerinin isimlerini görüyoruz.
Kürtler Köyü
Beyşehir bölgesi, 1071 Malazgirt savaşından sonra 1142 yıllarında Selçuklu topraklarına katılmış, Sultan Alaaddin Keykubat, Kubat-Abad şehrini kurarak burayı ikinci başkent yapmıştır. O tarihte yakın çevrelerde köy olarak Muma köyü, mezra olarak Belen, Inönü, Çayır ve Kurucuova mezraları vardı. Anadolu’yu 1243 yılında Moğolların akınlarından sonra, Eşrefoğlu Seyfettin Süleymanbey, Süleymaniye (Beyşehir’i) şehrini kurmuş, buradan bağımsızlığını ilan ederek Eşrefoğlu Beyliği’ni meydana getirmiştir. Beyliğin sınırları içinde bugünkü Afyon, Bolvadin, Emirdağ, Yalvaç, Şarkıkaraağaç, Seydişehir ve Bozkır ilçeleri de girmekte idi.Eşrefoğlu Beyliği, II.Mehmet devrinde Moğol komutanlarından Çobanoğlu Demirtaş, 1326 yılında Eşrefoğlu beyliğine son vermiştir. Ancak hakimiyet Moğol kumandanlarından Eşrefoğullarına baglı İsmail Aka tarafindan devam ettirilmiştir. İsmail Aka’dan sonra hakimiyet, Hamitoğulları’nın hakimiyetine girmiştir. Hatimoğulları’ndan sonra Osmanlılar ve Karamanoğulları arasında 1374 yılından 1467 yılına kadar 20 defa el değiştirmiştir. “Beyşehir Sancağına ait 1466 tarihli Müsellim Defterinde Yenişehir Nahiyesi’nin kimi köylerinin yörük olduğu yazılmıştır. Bu belgede, kimi köylerin yörük olduğunu dile getirirken Yenişehir (Şarköy), Kürtler ve Muma köylerinden

 
volongotoDate: Wednesday, 2011-03-09, 9:04 PM | Message # 2
Major general
Group: Administrators
Messages: 457
Reputation: 0
Status: Offline
gayri köyleri kastetmektedir. Bu köyler; Bademli, Kurucaova, Yenice, İsrailler, Küre, Keçilik ve Hoyran’dır.”Hasan Öztürk’un ‘Kurucuova Tarihi’ adlı çalışmasından….Bu belgede, Kürt köyünün 1466 tarihinden önce kurulu olduğu anlaşılıyor.
Isparta-Şarkîkaraağaç-Kürtler
Bu beldenin tarihçesi kısaca şöyle; Şarkikaraağaç ilçesi, güneyde Beyşehir, kuzeyde Yalvaç, Akşehir, Doğanhisar, batıda Gelendost ve Eğirdir, doğuda Hüyük, kuzeybatıda ise Yenişarbademli ile çevrilidir.


Bu bölgeye sırasıyla, Etiler, Frigyalılar, İyonlar, Lidyalılar, İraniler, Makedonyalılar, Selefkoslar, Romalılar, Araplar, Selçuklular, Hamitoğulları, Eşrefoğulları, Germiyanoğulları ve Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti egemen olmuşlardır. “Karaağaç” isminin verilmesi ise, bölgeye ilk yerleşimin büyük bir karaağaç’ın çevresinde olmasına bağlanmaktadır. Başka yerlere de aynı isim verildiğinden karışmaması ‘Doğulu’ ‘Doğulular’ anlamına gelen “Şarkî” kelimesi eklenmiştir.Kürtler Köyü, 1920 yılında bu ilçeye bağlanmıştır.


Aksaray-Eskil
1530 yılında düzenlenen,387 numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Karaman defterinde (42,47,67.sayfaları)Ayrıca Prof.Faruk SÜMER’in “Atçekenler” (Türk Dünyası Tarihi Dergisi, Ağustos 1993) kaynaklarından alınmıştır.
Not; Burada belgelerde Esb-Keşan-Hesp Keşan olarak geçen kelime, ATÇEKENLER olarak alınmış.
Belirtilen Tarihte Adı Geçen Aşiret adları ve bugün bulundukları Yerleşim Bölgeleri ;
Aişelü Cemaati; Eskil MerkezAlaca Cemaati; Bayram Gazi MezrasıAli Fakihler Cem; Bayram Gazi Mezrası Ali Hoca Cemaati; Bayram Gazi Mezrası Avcılar Cemaati; Bezirci MezrasıAyan Hacılu Cemaati; Bayram Gazi MezrasıAziz Cemaati; Bezirci MezrasıBalcalu Cemaati; Bayram Gazi MezrasıBaran Cemaati; Bayram Gazi MezrasıBereketlü Cemaati; Gönder Viranı MezrasıBoynu Yumru Cemaati; Kardiğin Mezrası, İlanluca mezrası, Güney mezrası, Halil Seküsü mezrası, Dilmeç, Bağluca, Çavdar ve Boz Sal mezraları Boynu Yumru Kabilesi; Bayram Gazi MezrasıBoz Apa Cemaati; Hamzalar köyü, Bucak kuyu, Eğilmez mezraları, Eskil kaza Merkezi, Gözen köyüBulduklar Cemaait; Eğilmez m., Gözen, Eskil KazasıBulduklar Bölüğü; Kabak Köyü, Düzmüş KöyüBüyük Eğilmez Cemiyeti; Eğilmez mez., Eskil Kaza Mrk.Çepni Cemaati; Bucak Kuyu, İtburnu köyü, Hüseyin Bey, Eğrikuyu, Güney Deresi ve Güney mezralarıÇepni Pırakende Tarfesi; Burun ağıl, Bucak Kuyu, Kolu Viran, Başviran, Akçaşehir, Alihan Arkı, Bezirci Çiyanini, Kabak mezraları, Karaviran köyüDağdura Cemaati; Bayram Gazi MezrasıÇomak Cemaati; Eğilmez MezrasıDanişmendlü Cemaati; Bucak Köyü MezrasıDavutlar Cemaati; Eskil Kaza MerkeziDede Veled-i Firuz Ce.;Firuz, Dalaman, Gerdik Ağıl Mez.Dedelü Cemaati; Eskil Kaza MerkeziDelüler Cemaati; Eskil Kaza MerkeziDervişan-ı Çinem; Kayacık mezrasıDevelü Cemaati; Eskil Kaza MerkeziEğilmez Cemaati; Düzmüş KöyüEğilmez-i Diger Cema.; Eskil Kaza MerkeziEmek Cemaati; Bayram Gazi MezrasıEsen Beylü Cemaati; Bayram Gazi MezrasıFiruzlu Cemaati; BucakKuyu, Güney Kuyu, Günsu Deresi Hüseyinler Cemaati; Bayram Gazi MezrasıHüseyin Şeyhli C.; Bucak Kuyu, Güney Deresi, Güney Kuyusu Mezraları İncillü Bölüğü, İzzed-dinlü, Karagözlü, Karamanşah, Kenelü, Keş Cenneti, Kaştimur, Kıran Koştimur, Koncular , Kumlu, Kureyş, Kıran, Kureyş Melikşah, Sakallar, Saru Muradlu, Sinan Bennak, Kızıl Koyunlu, Kürtül, Şamlar,Tanrıvermişler ve Varsak Haşkadem Cemaatleri; Eskil Kaza Merkezi Bayram Gazi Koştimur Cemaati; Eskil Kaza Mrk., Güney Deresi, Güney Kuyusu, Gözen-i Kuyu mezrası, Güney Kuyusu, Gözendiğin, Başgötüren mezraları, Gözin KöyüKoştimur Kabilesi:Eskil Kaza Mrk., Düzmüş KöyüKoyuncular Ceamaati; Bezirci Mezrası, Düzmüş KöyüKöseler Cemaati; Eskil Kaza Mrk., Çeklesun köyüMenteşelü Bölüğü; Düzmüş Köyü, Eskil Kaza Mrk.Murafi Cemaati; Eskil Kaza Mrk., Eğilmez Mezr.Musalar, Yuva Koştimur; Eskil Kaza Mrk., Aziz MezrasıOzanlar Cemaati;Eskil Kaza Mrk., Elkin Argı, Emir Ali köyleri Ömür Fakihler Cemaati; Emir Ali Köyü.Şırnaklı Cemaati; Başgötüren, Bayramdiğin Cemaatl.Sülemişli Cemaati; Devlet Şah, Diklemi, Karaağıl, Karadiğin, Dereağıl, Danişmendli, Çubukarmud, Babakuyu MezralarıSülemişli Diger Cem., Eskil Kaza Mrk., Musa Öyüğü m.


Türkmanan Cem.; Eskil Kaza Mrk., Düzmüş Cem.Uşaklar Bölüğü; Eskil Kaza Mrk., Düzmüş Mez.Veledlü Cemaati; Eskil Kaza Mrk., Düzmüş KöyüYakuplar Cemaati; Bayram Gazi MezrasıEsen Beylü Cemaati; Bayram Gazi Mezrası Yaycı, Yumhayr Cem; Eskil Kaza Mrk., Çeklesun KöyüYusuf Hacılar Cemaati; Çeklesun Köyü

 
Forum » iç Anadolu Kürdleri » Orta Anadolu'da ilk Kürd yerlesim bölgeleri » Orta Anadolu’da ilk Kürt Yerleşim Bölgeleri
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024