Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-04-19, 8:12 AM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2011 » March » 12 » Newroz ateşi 130 merkezde yanacak
9:43 PM
Newroz ateşi 130 merkezde yanacak
Newroz ateşi 130 merkezde yanacak

Kürtler için baskıdan, esaretten ve zulümden kurtulma, özgürlüğe kavuşma günü olan Newroz Bayramı'nın 2011 yılı kutlama programı belli oldu. Newroz ateşi bu yıl, "Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)" sloganıyla 130 merkezde yakılacak. İlk ateş, 17 Mart'ta Îdir ve Şirnex'te yakılacak.

Newroz ateşi 130 merkezde yanacak

UNESCO tarafından "insanlığın bozulmamış kültürel mirası ve sözel başyapıtı" olarak ilan edilen Newroz hazırlıkları başladı. Devletin adım atmaması nedeniyle KCK'nin eylemsizlik sürecini sona erdirmesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Newroz'a kadar gözleyeceğiz" açıklamasının ardından, gözler Newroz kutlamalarında milyonlarca Kürt'ün seçilmişleri ile vereceği mesaj ve devletin bu mesaja vereceği yanıta çevrildi. Günümüzde milyonlarca kişinin katılımıyla kitlesel gösterilere sahne olan ve dünyanın birçok yerinde kutlanan Kürtçede "Nû roj veya Roja nû (Yeni gün) anlamına gelen ve Kürtler için baskıdan, esaretten ve zulümden kurtulma özgürlüğe kavuşma günü olan Newroz, Türkiye'de 1990'lı yıllardan itibaren yasak ve baskılara rağmen kitlesel bir şekilde kutlanmaya başlandı.

DTK organize ediyor

2011 yılı Newroz'u ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP tarafından organize ediliyor. "Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)" sloganı organize edilecek olan kutlamalar 45'i olmak üzere toplam 130 merkezde gerçekleştirilecek. İlk Newroz ateşi ise 17 Mart'ta ëdir (Iğdır) ve Şirnex'ta (Şırnak) yakılacak. 21 Mart'a kadar ise planlanan tüm illerde kutlamalar gerçekleşecek.

Çok sayıda davetli var

Öte yandan kutlamalara, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bütün üyeleri, bütün siyasi partiler, Sosyalist Enteryonal, Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin üyeleri, Türkiye'deki 56 ülkenin Büyükelçilikleri, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani davet edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Şahin'in de kutlamalara davet edilip edilmeyeceği komisyon tarafından netleştirilecek.

İlk ateş ve ilk mesaj

Newroz kutlamalarının startının ëdir (Iğdır) ve Şirnex'tan verilmesinin nedeni ise, 29 Mart yerel seçimlerinde BDP'nin belediye kazanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in ëdir (Iğdır) için yaptığı "Ermenistan sınırına dayandılar" şeklindeki açıklamasının ardından ëdir de (Iğdır') başlayan "KCK operasyonları" ve Başbakan Erdoğan'ın Şırnak için "Şirnex'a yönelik özel planlarımız var" şeklindeki sözlerine tepki ve mesaj verme olarak açıklandı. Şirnex Newroz Tertip Komitesi, startın Şirnex'ta verilmesinin bir diğer anlamının da, 1992 yılında baskılara karşı 3 gün boyunca yapılan kutlamalarda müdahale sonucu yaşamını yitiren 100'ü aşkın kişinin anısına bağlılık olduğunu açıkladı. İlk çıkışındaki öz ve ruhuna uygun kutlanması planlanan bu yılki Newroz kutlamalarında, Newroz ile özdeşleşen, renklerle alanları süsleyecek.

Newroz ateşi her yerde yanacak

2011 yılı Newroz programı şöyle:

17 Mart: ëdir (Iğdır), Şirnex (Şırnak)

18 Mart: Silvan, Bismil, Eruh, Başkale, Kocaköy, Dicle, Bêşebab (Beytüşşebap)

19 Mart: Çukurca, Mazgirt, Patnos, Ziyaret, Diyadin, Kurtalan, Bekirhan, Ceylanpınar, Taşlıçay, Eğil, Hazro, Çüngüş, Gercüş, Hasankeyf, Çınar, Halfeti, Lice, Bozova, Hani, Kahta, Kulp, Tarsus, Ergani, Varto, Muş, İnegöl, Ovacık, Tekman, İdil, Hilvan, Hınıs, Savur, Karayazı, Ömerli, Mazıdağı, Salihli, Karlıova, Turgutlu, Şemdinli, Karakoçan, Siverek, Erciş, Kulu-C.Eli (Konya), Digor, Kocaeli-Gebze, Suruç, Birecik, Uludere, Güçlükonak, Merdîn, Agirî (Ağrı), Bandırma, Beşiri, Pazarcık.

20 Mart: Amed (Diyarbakır), Ankara, Cizra, Bazîd (Doğubeyazit), Colemêrg (Hakkari), Nisêbîn (Nusaybin), Elbistan, Saruhanlı, Erzincan, Erzin, İskenderun, Bedlîs, ælîh (Batman), Adana, Malazgirt, Hozat, Viranşehir, Midyat, Dargeçit, Bulanık, Kağızman, Sarıkamış, Antalya, Mersin, İzmir, Çanakkale, Bursa, Çewlîg (Bingöl), Dersim, İstanbul, Yalova, Konya, Eskişehir, Osmaniye, Elazığ, Kovancılar, Sakarya, Manisa, Malatya, Kırşehir, Denizli, Erzurum, Aydın, Burhaniye, Mardin, Milas.

21 Mart: Wan, Ceyhan, Gever (Yüksekova), Kızıltepe, Tutak, Ardahan, Çorlu, Dörtyol, Kars, Tatvan, Söke, Didim, Kuşadası, Nazilli, Silopi, Sêrt (Siirt), Riha (Urfa), Semsûr (Adıyaman), Dîlok (Antep), Derik, Ereğli.

Newroz önlemi mi k onu şuldu?

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'le haftalık olağan görüşmesini dün gerçekleştirdi. Erdoğan, Başbakanlık merkez binada Genel Kurmay Başkanı Koşaner ile görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmazken, ikili arasında gündemdeki konuların ve Newroz öncesi alınacak önlemlerin konuşulduğu öğrenildi.

İlk ateş yakıldı

Başta Kürtler olmak üzere Ortadoğu halkları arasında kutlanan Newroz Bayramı'na ilişkin hazırlıklara Bölge'de start verilirken, ilk Newroz ateşi de Farqîn'de (Silvan) yakıldı. Diyarbakır Caddesi üzerinde bir araya gelen ve ilk Newroz ateşini yakan gençler, halaylar eşliğinde uzun süre kutlama yaptı.DİHA



Views: 1062 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024