Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-04-19, 11:29 AM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2012 » March » 5 » Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı
10:33 PM
Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı
Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

04 Mart 2012 Pazar

Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

Diyarbakır'da 200’e aşkın Kürt dil bilimci ve dil uzmanının katıldığı, Kürt Ulusal Dil Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Ulusal Kürt Kongresi'nin gündemde olduğu bu günlerde Kürtler'in de ulusal program ve dil siyaseti olması gerektiği belirtilen sonuç bildirgesinde, "Kürtler'in birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek alfabeye ihtiyaç vardır" denildi.

Diyarbakır'da, DTK, Kürt Enstitüsü ve Kürdi-Der'in 4 aylık çalışması ile ilk kez düzenlenen Kürt Ulusal Dil Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıkladı. Sonuç bildirgesinin açıklanmasından önce konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) başkanı Ahmet Türk, Kürtler'in üzerinde siyaseten bir zandan baskısı olduğunu, konferansın yapıldığı bu 3 günün Kürt tarihinde çok önemli yer alacağını belirterek, şöyle dedi: "Dört parça Kürdistan'da çalışmalar yapılmaktadır. Bu dönem Kürtler'in dönemidir. Zulüm ve tanımamazlık artık Kürtler'in tarihinde yer almayacaktır. Dünya bilsin ki artık Kürtler köle olarak kimliksiz yaşamayı kabul etmemektedir. Gün özgürlük ve birlikte olma günüdür."

35676

Kürt ulusal Dil konferansının sonuç bildirgesini daha sonra BDP Van Milletvekili Özdal Üçer okudu. Konferansta, dilin rolü, alfabe ve Kürtçe'nin lehçeleri, eğitim sistemi ve dil akademisi konuları hakkında makaleler sunulduğu, tartışma ve değerlendirmeler sonucunda konferans delegasyonunun istek ve önerilerini kamuoyuna sunulduğu belirtilen Sonuç bildirgesinde şöyle denildi:

35677

1- Kürtçe'nin lehçeleri zenginliktir, bu lehçelerin korunması ve geliştirilmesi ulusal bir görevdir.

2- Ulusal Kürt Kongresinin gündemde olduğu bu günlerde Kürtlerinde ulusal bir program ve dil siyaseti olmalıdır.

3- Bu Konferans, her lehçenin standardizasyonunu gerekli görür ve sözlü edebiyatın derlemesinde yerel ağızların korunmasını esas alır.

4- Kürtlerin birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek bir alfabeye ihtiyaç vardır. Bu amaca varıncaya kadar, Güney Kürdistan'daki mevcut durum nedeniyle her iki alfabe de eğitim ve yaşamın her alanında kullanılmalıdır.

5- Bu konferans, Kürt dili ile eğitimi ulusal ve insani bir hak olarak görür ve bunun için ana okulundan üniversiteye Kürtçe'yi eğitim dili olarak talep eder. Bu da siyasal bir statü ile mümkündür.

6- Konferansımız, insanın gelişimi ve mutluluğu için demokratik ve çoğulcu bir eğitim sistemini önerir.

7- Ulusal bir dil programının oluşması için Kürdistani bir dil ve eğitim hareketinin oluşturulmasına ihtiyaç vardır ki bu oluşum Kürtçe'nin ihtiyaç ve çalışmalarını karşılayabilsin.

8- Konferansımız, bütün Kürtlerin Kürtçe'nin yaşamın her alanında kullanılması için çağrıda bulunur.

9- Konferansımız, Güneybatı Kürdistan'daki halkımızın Kürtçe ve dil alanındaki mücadelesini selamlıyor ve desteğini belirtiyor.

10- Konferansımız, siyasi Kürt tutsakların Kürtçe savunma taleplerini destekliyor.

11- Konferansımız, AKP politikası ve yetkililerinin Kürt dili ve kültürü hakkındaki tutumlarını kınıyor ve bunu asimilasyon ve inkar politikalarının devamı olarak görüyor. Aynı şekilde diğer rejimlerinde Kürtler üzerindeki benzer tutumlarını kınıyoruz.

12- Konferansımız, Kürtler üzerinde sürdürülen siyasi ve askeri operasyonları kınıyor, çözüm için diyalog ve müzakereyi öneriyor.

13- Kürtçe'nin geliştirilmesi için çocuklar çok önemlidir, bunun içinde ulusal dil politika ve programında çocuklara özel bir yer ayrılmalıdır.
Views: 991 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  March 2012  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024