Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-04-19, 11:47 PM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2011 » March » 11 » Halepçe Katliamı: Kürt ulusunun kara günü
10:50 PM
Halepçe Katliamı: Kürt ulusunun kara günü


Bugün Halepçe Katliam’ının 23. Yıldönümü. 16. Mart 1988 tarihinde, Irak ordusuna bağlı uçaklar Halepçe kasabasının üzerine gaz bombaları ve kimyasal silahlar yağdırdılar. Saddam Hüseyin bu katliamı yaptırma gerekçesi olarak İran’la işbirliği yapan aşiretlere karşı önlem almak zorunluluğunu öne sürdü. Ancak onun iddiasının aksine, Halepçe’de hayatını kaybeden yaklaşık 5000 kişinin büyük bir kısmı, olaylarla herhangi bir ilgisi bulunmayan kadın ve çocuklardan oluşuyordu.

Şehrin bütün evleri ve sokakları yanmış cesetlerle dolmuş, şehrin bazı sakinleri dağlara doğru kaçmaya çalışmış, ancak ölüm bulutları onları yolda yakalamıştı. Elde kesin veri olmamakla birlikte, on binlerce insan bu katliamdan doğrudan ve dolayı olarak etkilendi. Kimyasal silahların zehirlediği toprak ve sular, bugün bile bölgede dünya normlarının çok üstünde sakat doğumlara neden oluyor.

Halepçe katliamından birkaç gün sonra Irak ordusu şehre girdi ve sağ kalanların bir kısmını öldürdü. Katliamın gerçek boyutu, Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesinden sonra anlaşıldı. Bölgeye giden sivil toplum kuruluşları, ölü ve yaralı sayısının bilinenin çok üstünde olduğunu açıkladılar.

Halepçe katliamında kimyasal silahların kullanılması, ABD tarafından Irak’ın işgali gerekçesi olarak kullanıldı. ABD Başkanı George W. Bush, Saddam Hüseyin’in elinde büyük miktarda kimyasal silah bulunduğunu öne sürerek, Irak’ın işgalini emretti. Bu kimyasal silah iddiası hiçbir zaman doğrulanamadıysa da, işgal sonucu binlerce Iraklı öldü, ülke aradan geçen onca yıl sonrasında şiddet ve kaostan kurtulamadı.

Halepçe, Kürtlerin karşılaştığı ne ilk, ne de son katliam. Kürtler çok uzun yıllardır bugün yaşadıkları topraklarda katliamlara, baskılara, açılara, işkencelere maruz bırakılıyorlar. Barış için uzattıkları el, bugüne kadar sıkılmış değil. Aksine, inkar ve katliam politikaları hala sürüyor. Öcalan, "Son büyük bir saldırı tehlikesi var, Halepçe’den on katı bir katliamlara yönelebilirler” derken, bu gerçeğe işaret ediyordu.

Halepçe Katliamı


Sal 1988, meha Adarê...
Gulê Newrozê disa dipişkivîn...
Ewrên reş û tarî li ser Newrozada hatin,
Be kêf û şâhî, bê xweşî Newroza disa serê xwe xarkirin,
Û tovê xwe berda binê erdêda..
Jibo carek din şîn werin...
.




















Yıl 1988, Mart ayı...
Newrozun gülleri yine yeşermekteydi...
Newrozların üzerine aniden kara, karanlık bulutar geldi,
Newrozlar; keyifsiz ve şenliksiz başlarını gerisingeri önlerine eğdiler,
Ve tohumlarını yerin altına saldılar...
Günü gelince bir kere daha yeşermek için...



Views: 1215 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024