Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSFriday, 2024-03-29, 7:59 AM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2010 » December » 18 » Ermenistan'daki Kurdler
9:19 PM
Ermenistan'daki Kurdler
Kürtler...........Arminé Johannes

Bir azınlık takdir
Ermenistan, çoğunlukla Yezidi, Kürtlerin Araks yaklaşık üç asır vardır geçti. Bu büyük ölçüde kırsal topluluk, iyi ama entegre asimile değil, dayanışma içinde Ermenistan zorlukları paylaştı ... Ve bazen de ücretsiz bir Kürdistan'ın hayal alır.

En güvenilir tahminlere göre, Kürtler şu anda Ermenistan'da yaklaşık 30 000 kişi var. 1979 ve 1989 yılında yapılan son iki resmi nüfus sayımına bakıldığında, sırasıyla 51.000 ve 57.000 ruhlar (Yezidi inanç 55.000 takipçileri) vardı. Bu azalma, 1988 ve 1989 yılları arasında siyasi kargaşa sırasında hemen hemen tüm Müslüman Kürtlerin kalkış nedeniyle ve daha da özellikle, sosyo-90'lı yıllarda ekonomik için Kürtlerin Yezidi binlerce göç için. diğerleri gibi bazı daha az bir ölçüde, Almanya ve Rusya'nın hedef olarak seçtik.

Ermenistan'daki Kürtlerin çoğunlukla Ararat ovada, bir dereceye kadar yamaçlarında ve Mount Aragatz çevresinde ve canlı. Kürt-Yezidi yaklaşık 25 köy marz alt yönetim bölgeleri Abaran, Talin ve Ashtarak (Aragatsotn marz) ve Aragatz, hem Hoktemberian ve Eçmiadzin (olduğu gibi tamamen yok Ararat). Az sayıda Erivan'da yaşıyor. Kürtlerin esas faaliyet ıslahı, özellikle koyun ve tarımdır. Ancak üniversite eğitimi almış aydınlar ve bunların sayısının önemsiz değildir. Ne olursa olsun din, Ermenistan kourmandji ve Kürtler Kürtçe lehçesi konuşuyoruz.

Tchaerkaezé Rach (Mstoyan), şimdi Ermenistan'da yaşayan Kürtlerin ataları on yedinci yüzyıldan itibaren Aras Nehri geçti göre. Chamiram, Ashtarak bölgesinde bulunan Ermenistan (1700 nüfuslu), en büyük Kürt-Yezidi köyü sakinleri göre çok yurttaşlarının Yazidi yirmi köy sakinlerinin torunları katliam ve baskıları kaçmak için 1917 yılında Aras diğer tarafta geldi Ağrı Dağı, dibinde Sourmalou bölgesi. Aragatz ve Yezidi köyüne göre, ataları aynı nedenlerle Kars ve Erzurum bölgelerinde, 1828'de geldi. Bu bölgede, kaba yüksek ve kuru Türk saldırganların güvenli kalmak yerleşti. onların kalkış önce, Müslüman Kürtler Ermenistan'daki Kürtlerin toplam sayısının neredeyse% 20 temsil etti.

Köylüler Alakyaz Kürtler Ermeniler tarafından Azeriler aynı zamanda Müslüman ülkelerinden kovuldular bazı Kürt çevrelerin iddia reddediyoruz. "Onlar, Azerbaycan Müslüman Kürtler ile yakın ilişki kurmuştu ve özellikle Laçin olanlar. Ancak, onlar, ilk Rusya'nın değişik bölgelerine göç etmiş Ermenistan ve daha sonra da aileleri katıldı. Tüm kim onlar ihraç edilmiş söyleyenler yalancıdırlar. " Bir görüş değil Tchaerkaezé Rach paylaştı:.. "Ermenistan Müslüman Kürtlerin yaşayan yaklaşık% 90 zorla sınır dışı ben bu eylemlerin Ermeni halkının tutumu yansıtan olmadığını stres vardı Bunun yerine, Ben gözyaşları içinde Ermenilerin aynı sahneleri tanık gitmek üzere kendi Kürt komşularıyla kucakladı. " din faktörünün ağırlığı nedeniyle, Müslüman Kürtler şiddetle ülkedeki Azeri toplumu içine entegre edildi. Genellikle Azeriler Yezidi din, kendi payına, karışık evlilikler izin vermez zaman yaygındı, köylerde yaygın ve Müslümanlar ve Kürtler arasındaki evlilik yaşadı. Yezidi Kürtler ve Müslümanlar arasında sosyal entegrasyon çok daha az belirgindir.

Bu toplulukların her birinin kolektif vicdan de dinler arasındaki farkı verilen önemi güçlü ortak etnik bilinç katlanmış yüzyıllar boyunca vardı. "Onlar bizim ekmek paylaşmıyorum. Sadece şimdi onlar, aynı millete mensup bir kenara din anlıyorum," Tosoun, bir Kürt Yezidi köyüne Chamiram söyledi. uzun kendisinde gizli yaşamış olan, bir azınlık Yazidi yıldır kendi bazı etnik bilinç geliştirdi. "Ben Kürt olduğumu söyleyemem. Ben Yezidi. Benim etnisite değiştiremezsiniz duyuyorum" Hoktemberian yakınlarındaki bir köyde bir kadın Zartonk söyledi. Ama Paşa Ousoupian, belirsizlik yoktur: "Ben bir etnik Kürt ve Yezidi inanç duyuyorum." Paşa Ousoupian aslında Yezidiler Ermenistan'da bugün büyük çoğunluğunun tutumu temsil eder. "Saf Yezidi" nin azınlık kendi vatandaşlarının geri kalanı tarafından "non-eğitimli" olarak kabul edilir. Ama Rach Tchaerkaezé Komitesi üyesi Kürdistan Yezidi ve kendini: "Yezidiler ve Kürtler arasındaki yapay ayrılık kasıtlı siyasi hesabı için MNA (Ermeni Ulusal Hareketi, eski iktidar partisi, Ed), sağlıksız oluşturulmuş" . Bugün bile, siyasi örgüt Yezdi Khana ve Yezidiler Ulusal Birliği gibi yapılar Yezidi "saf" hala var, ama onların etkisi gerilemiş görünüyor. idari Aragatz alt bölgesinde 22 köy Eleven Kürtlerin Yezidi tarafından doldurulur. Bunların en büyük 500 nüfuslu, Alakyaz olduğunu. "Biz Ermenistan yabancı gibi hissetmiyorum, ama biz kendi vatan için kendi ulusal mücadeleyi yapmak, köylüler söylüyor. Burada, bölge yaşanabilir değildir. Toprağın verimliliği oldukça kötüdür. It hayır ormanlar. soğuk kış sekiz ay sürer. "

Açıkça, Yezidi-Kürtler onlara karşı herhangi bir ayrımcılık şikayet etmeyin. atıfta bulunarak, "Hepimiz aynı yıkım ve hatta çöküş yaşadı": "Yezidi köylerinin sorunları Ermeni köylerinin aynıdır," Paşa Ousoupian, eğitmen Chamiram emeklilik köy eklemeden önce dedi ülkenin ekonomik çöküşünün. Sovyet zamanlarda, SSCB'nin Kürt kültür merkezleri Ermenistan edildi. Kürt dili (lehçe kourmandji), Kürt köylerinde okullarda okutulması ancak nitelikli öğretmenler ve yeterli bütçe, bu amaçla ayrılan haftalık ders saati sayısının yetersizliği son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır nedeniyle. Eskiden, Transkafkasya tüm ülkeler için Erivan Pedagoji Kürtçe bir teknik okul vardı. Ancak kurumların sponsor ülkedeki eğitim ve kültürel haklar içinde hemen hemen tüm kurumlar gibi etno-devlet kültürel Kürt son yıllarda önemli bir düşüş olmuştur. İkincisi kendileri ek sponsorlar satın almak veya Ermenistan mevcut koşullar altında elde etmek çok kolay dan akış, yollarını bulmak zorundadır bulundu. Ermeni Ulusal Radyosu yayınları Kürtçe günlük yarım saatlik yayın ve komşu ülkelerdeki Kürtler için orta ve kısa dalga ek yarım saat. Ermenistan Kürt Yazarlar Birliği bölümünde onlarca yıl için çalışmaya devam eder. Toplum ve onun Kürtçe haftalık, RYA Taza yayınlayan bir mini-Ermeni aylık başlattı, Areva Yerkir (Güneş Ülkesi). Ayrıca, üç ayda bir iki dilli Barékamoutyoun (Dostluk) da Ermeni ve Kürt aydınların ortak çabalarıyla yayınlandı. PKK faaliyetlerinin yaygın olarak bu yayınlarda bildirilmiştir.
A. H. İskenderiye

Kürtler şu anda Ararat düz, ve bir dereceye kadar, yaklaşık 30.000 ruhlar Ermenistan ve çevresinde Dağı Aragatz yamaçlarında özellikle canlı var.
Views: 2483 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024