Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSThursday, 2024-03-28, 10:41 PM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2011 » May » 3 » Dersim Katliamı’nda yer alan askerler konuştu
8:58 PM
Dersim Katliamı’nda yer alan askerler konuştu



Türkiye'de bir yandan resmi devlet ideolojisinin tüm kutsalları sorgulanıp yıkılırken, bir yandan da cumhuriyet tarihinin kanlı geçmişiyle yüzleşilmeye devam ediliyor. 1937-1938 yılında on binlerce kişinin öldürüldüğü Dersim Katliamı'yla ilgili çekilen son belgeselde, bizzat TSK güçleriyle birlikte harekata katılan askerler konuştu...

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en kanlı katliamlardan biri 1937-1938 tarihinde Dersim'de gerçekleştirilmişti. Mustafa Kemal'in "her ne pahasına olursa olsun temizlenmesi ve kökünden kesilmesi gereken bir çıban" olarak gördüğü Dersim'e devletin tunç eli inmiş, böylelikle on binlerce kişinin vahşice öldürülmesinden sonra şehrin ismi Tunceli olarak değiştirilmişti.

Galası 5 Mayıs'ta Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan "Kara Vagon-38 Dersim Sürgünleri" adlı belgeselde konuşan, o dönemde Dersim harekatına katılan askerlerin söyledikleri ise insanın kanını donduruyor.

Hain ilan edilen Kürtler, kıpkırmızı akan ırmaklar...

Harekata Türkiye devletinin askeri olarak katılan Haydar Dede şunları söylüyor:

"Bir alay komutanımız geldi, Konya'dan. Dedi ki; 'Arkadaşlar, vatandaşlar; dünyada dört hain vardır' dedi. 'Biliyor musunuz?' Biz nereden bilelim dört haini. 'Bak' dedi. 'Biri fani (veya vali), biri kurt, biri domuz, biri de Kürt' dedi. Bu dördünü de aynı anda söyledi."

"Adamları vurduk, vurdular. Şimdi şöyle kol kola taktılar. Şöyle kol kola taktılar beş yüz, alt yüz kişiyi ağır makineli tüfeklerle şöyle öldürdüler. Harçik ırmağına koydular, ırmak kıpkırmızı aktı. Yalnız bir kadın kendisini suya attı, kaçtı kurtuldu."

"Bomba atıp içeri girdiler. Yetmiş üç kişiyi içerden çıkardılar, yedisi erkekmiş. Gerisi kadın ve çocuk."

TSK'nın ev yakma geleneği

101 yaşındaki Eskeri Akyol, harekata katılmak için Amed'den Dersim'e bir haftada yürüyerek gittiklerini belirterek, "Gittikten sonra bizi Ali Boğazı'na verdiler. Gittiğimizde askerler evleri yakıyordu. Ulaştıkları tüm evleri yakıyorlardı..." diyor.

Askerlerin, girmekten korktukları mağalara "Girin" talimatı almaları üzerine mağaraları ateşe verdiklerşini belirten Akyol, şöyle devam ediyor:

"Bombaları atmak zorundaydık mağaralara. Sonra gidip baktığımızda öyle çoğu yaşlı benim gibi. Getirip üst üste yığıyordu askerler ve üzerlerine gazyağı döküp ateşliyorlardı... Öyle canlı canlı..."

"Çok öldürüldüler! Askerlerden de, ahaliden de çok insan öldürüldü. Yukarı Kutu deresinde ceset kokusundan durulamıyordu. İnsanları öldürüp atmşlardı. Öylesine felaket görülmemiştir. Askerler Allah'ın merine karşı geliyorlardı ha..."

Son dönemde sık sık gündeme geliyor

2009 yılında TBMM'de Kürt açılımıyla ilgili görüşmeler sürerken, ırkçı CHP vekili Onur Öymen Dersim'i örnek vererek "Analar ağlamasın diyorlar. Dersim'de analar ağlamadı mı?" diyerek katliamı savunarak tepki çekmişti.

12 Eylül 2010 anayasa değişikliği referandumuna giderken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Dersim Katliamı" ifadesini kullanmıştı.

Ancak referandum sonrası, BDP'nin TBMM'de Dersim Katliamı'na ilişkin verdiği araştırma önergesi üzerine, AKP "Millete iftira", MHP "Millete hakaret", CHP "İyi niyetli değil" demişti.

Views: 1034 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  May 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024