Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSThursday, 2024-03-28, 11:21 PM
Menu du site

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Main » 2011 » June » 29 » Şeyh Said ve 46 arkadaşını binlerce kişi andı
9:37 PM
Şeyh Said ve 46 arkadaşını binlerce kişi andı

Şeyh Said ve 46 arkadaşını binlerce kişi andı

ANF
20:53 / 29 Haziran 2011
AMED - Diyarbakır'da 86 yıl önce idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşı, Dağkapı Meydanı'nda binlerce kişi tarafından anıldı.

Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı'nda biraraya gelen binlerce kişi, Şêyh Said ve 46 arkadaşını idam edilişlerinin 86'ncı yıl dönümünde andı. DTK, BDP, HAK-PAR, KADEP İl örgütü, NUBIHAR, Dicle Fırat Diyalog Grubu, TEV-Kurd, TDŞK, MAZLUM-DER, TİHV, Şeyh Abdurrahmanê Aktepe Vakfı, DİAY-DER ve MEYA-DER'in desteklediği anma etkinliğine binlerce kişinin yanı sıra Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Altan Tan da katıldı.

İdam edilen Şeyh Said'in dev posterinin asıldığı anmada, "Ulusalcı gladyo başaramadı, yeşil gladyo asla başaramayacak" yazılı pankart açıldı. Program çerçevesinde Dağkapı Meydanı'nda yapılmak istenen anma etkinliğe, valilik tarafından "etkinliklere kapalı" olduğu gerekçesiyle izin verilmezken, bu sırada meydana yanaşmak isteyen anons aracının TOMA tipi zırhlı araç tarafından engellenmesi kısa süreli gerginliğe neden oldu. Gerginlik sırasında bir yurttaş polisin bu tutumunu TOMA'nın önüne yatarak protesto etti.

İzin çıkmaması üzerine meydanın hemen yanında bulunan yeşillik alana geçen kitle dakikalarca, Şeyh Said'in yaşamını yitirdiğinin anlatıldığı stranları dinledi "Şehit namırın" sloganlarının yükseldiği anma etkinliğinde, ilk olarak DİAYDER imamlarından Mele Mehmet Hadi Koç, Kuran-i Kerim'den sureler okuyarak, dua etti. Okunan duanın ardından anma etkinliğine ilişkin Kürtçe açıklama yapan Şeyh Said'in torunu Bedri Fırat, "İşgalciler bunu çok iyi bilmelidirler! İdam cezaları ve idamlar Kürt halkını yıldıramaz. Şeyh Mahmut, Şeyh Ubeydullah, Şeyh Sait, Şeyh Abdulselam, Halit Bey, Seyit Rıza ve Gazi Muhammed ile yoldaşlarının torunları halen bu miraslarını izlemektedirler" dedi.

İdam edilenlerin anısına sahip çıkacaklarını belirten Fırat, "Biz, torunlarınız olan ve toplu veya açık mezarlara gömülen şehitlere, o sessiz ve isimsiz kahramanlara da sahip çıkacağız. Sizlerin ve o kahramanların mezarlarını bulmadan durmayacağız. Sizler, birliğinizi sağlayamadığınız için yenildiniz" diye kaydetti.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Altan Tan ise Şêyh Said'in ve 46 arkadaşının idam edildiği anda sarf ettiği, "Bu gün dar ağacına yürüyorum, pişman değilim, çünkü milletim için kurban ediliyorum. Tek isteğim var; torunlarımız bizi düşmanlarımıza karşı mahçup etmesinler" sözlerini hatırlattı. Kürtlerin yaşadığı coğrafyada kardeşliğin bin yıllar önce kurulduğunu, fakat Kemalist ve İttihatçılar tarafından kan dökülerek kardeşliğin yok edilmek istendiğini belirten Tan, "Biz tarihin bütün günlerinde sırt sırta omuz omuza kol kola mücadele ettik. Aynı mezarlarda koyun koyuna yattık. Ama bir İttihatçı taifesi ve bir Kemalist taife gelip bu kardeşliği de bu coğrafyayı da kana buladılar. İşte Şex Said efendi ve arkadaşlarının kıyamının bir sebebi var. Daha hala şuana kadar tüm mahkeme zabıtlarını evrakları belgeleri açığa çıkarmadılar. Bakın o belgelerde ve o gün son kalan insanların ifadelerinde bu dava çok açık" dedi. Türkiye'nin yaşamını yitiren Şeyh Said ve arkadaşlarını Avrupa'ya "gerici, İslamcı ve isyancılar" olarak anlattığını dile getiren Tan, diğer yandan Ankara ve İstanbul'da ise, "Kürtler bölücülük için isyan ettiler" diyerek, iki kez kamuoyuna yalan söylediklerini dile getirdi.

Son olarak Şeyh Said'in idam edildiği dönemde 20-25 yaşlarında bir genç ile ilgili idam kararı veren bir savcının anlattıklarını hatırlatan Tan, konuşmasına şöyle devam etti: "Biliyorsunuz büyüklerimizi cahilce katlettikten sonra yüzlerce, binlerce köyümüzü yaktılar. Binlerce insanı suçsuz günahsız infaz ettiler. Buraya yolladıkları hakimlerin hiç biri hakim değildi. Hiç birinin hukukla alakaları yoktu. İşten bunlardan bir tanesi yıllar sonra hatıratlarını yazdı. Diyarbakır'da olanları yazdı. Dedi ki, ‘ben Diyarbakır'dan döndükten sonra yıllarca vicdan azabından yatamadım. Geceleri rüyama 20-25 yaşlarında bir Kürt genci geliyordu. Mahkemeye çıkarılan gence sordular 'Sen niye buradasın'. Genç tek kelime Türkçe bilmiyordu. Kürtçe bir şeyler söyledi. Tercümanlar 'Bu genç dedi ki ben hiç Türkçe bilmiyorum' Oradaki hakimler bir birlerine baktılar dediler ki 'Yahu bir kelime Türkçe bilmeyen adamdan bir hayır gelmez asın bunu'. Bunu savcı Sureyya Örge Evren söylüyor. İşte sevgili kardeşlerim tarihini unutan millet, millet değildir. Bu halk bilincini devamlı taze tutmalı, nereden geldiğini nereye gittiğini bugün hangi oyunların oynandığını açık ve seçik görmelidir. Nereden, geldiğimizi bu gün hangi oyunların oynandığını bilmeliyiz. Bu irade sizlerde var. Bu millet bunları unutmadıkça hakkını, hukukunu, kimliğini, dilini muhafaza ettikçe bunlar çıldırıyor. Çıldırsınlar."

Tan'ın açıklamasının ardından anma etkinliği "Şehit namırın" sloganları eşliğinde sona erdi.

ANF NEWS AGENCY


Views: 1087 | Added by: volongoto | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Calendar
«  June 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Entries archive

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024