Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSSaturday, 2024-04-20, 2:30 AM
Menu du site

Section categories
My files [88]

Tag Board

Our poll
sitenin orani nasil
Total of answers: 14

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

File Catalog
Main » Files » My files

Şiddetin adı: Gelin kaçırma
2011-11-16, 10:25 PM

Şiddetin adı: Gelin kaçırma

Kırgız toplumunda geleneklerin bir parçası olarak görülen gelin kaçırma yaygın bir şekilde uygulanıyor. Kadınlar, istemedikleri halde evliliğe razı oluyorlar; sırf kaçırılıp geceyi başka bir evde geçirmek zorunda kaldıkları için.

Birleşmiş Milletler, Kırgızistan’da uyarı ve sözleşmelere rağmen toplumun bir ‘geleneği’ olarak süren 'gelin kaçırma'nın sona bulmasını istedi. Zira Kırgızistan’da her yıl 15 binden fazla genç kız evlenmek üzere kaçırılıyor, bazıları evliliğe razı edilmek için tecavüze maruz bırakılıyor. Kaçırmaların yüzde 80’i ise evlilikle sonuçlanıyor.
Kırgızistan, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ni (CEDAW) 1997 yılında yürürlüğe koydu. Sözleşmenin 5. maddesi, taraf devletlere şu yükümlülüğü getiriyor:
"Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı önyargıların, geleneksel ve diğer bütün uygulamaların ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla kadın ve erkeklerin sosyal ve kültürel davranış kalıplarını değiştirme.”

CEDAW'a aykırı
Ancak CEDAW Komitesi, yasalarda yasaklanmış olmasına rağmen gelin kaçırmaların sürdüğüne dikkat çekerek, "Zoraki evlilikle sonuçlanan bu uygulama, sözleşmenin 16. maddesine aykırı” uyarısı yaptı. Zaten Kırgızistan’ın da imza attığı Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 23. maddesine göre, evlilik özgür irade ve tam rıza olmaksızın gerçekleşemez.
Aynı şekilde İnsan Hakları Komitesi’nin 28 numaralı yorumunda "Kadınların hür ve tam rızalarıyla evlenmeleri kadın haklarının bir parçası” ifadesi yer alıyor. Yine Kırgızistan anayasasının 13. maddesi, kadın ve erkeklerin eşit haklara, özgürlüklere ve eşit fırsatlara sahip olmasını garanti altına alıyor.

Her yıl 11-17 bin kız kaçırılıyor!

WUNRN’nin konuya ilişkin hazırladığı ve Uçan Süpürge Haber Merkezi’nin Türkçe’ye çevirdiği son bir araştırmaya göre, tüm yasa ve anlaşmalara rağmen Kırgızistan’da kaçırıldıktan sonra evlenmeye zorlanan genç kız sayısı hala yüksek. Ülkede her yıl sayıları 11-17 bin arasında değişen kız çocukların, ‘evlenmek’ üzere kaçırıldığı tahmin ediliyor.
2010 yılında kadın örgütü Public Foundation Open Line'ın gelin kaçırmalarla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, görüşülen 268 kadının yüzde 50’si kendisini kaçıran kişiyi hiç görmemiş; bu kaçırmaların yüzde 81’i ise evlilikle sonuçlanmış. Araştırma kapsamında görüşülen kadınların yüzde 74.2’si, kaçıran kişilerden tehdit ve baskı gördüğünü, ailelerinin de ‘gittiğin yerde kal’ diyerek onlara sahip çıkmadığını söyledi.

Yasalar kar etmiyor
Araştırma, kaçırılan kadınların yüzde 23’ünün evlilik öncesinde tecavüze uğradığını da gösteriyor. Kaçıran kişi, kadını evliliğe razı etmek için bu yolu deniyor. Zira ülke kültürü, evlenmemiş bir kadının geceyi bir erkekle baş başa geçirmesini hoş karşılamıyor; hem kaçırılan kişi hem de ailesi toplumda damgalanıyor. Sonuçta kadınlar, istemedikleri halde evliliğe razı oluyorlar, sırf kaçırılıp geceyi başka bir evde geçirmek zorunda kaldıkları için.

Kırgızistan yasalarına göre bir kadını evliliğe zorlayan veya isteği dışında evlenmek üzere kaçıran için istenen hapis cezası 5 yıldan başlıyor. Fakat polis ve yargı, Kırgız toplumunda geleneklerin bir parçası olarak görülen gelin kaçırmaya karşı yasaları uygulamakta zorlanıyor.


Davalar takipsiz kalıyor
WUNRN’nin araştırmasına göre kadın hakları savunucuları ise polise bu konuda şikayette bulunulduğunda, soruşturmayı yapan görevlilerin olayı mahkemeye intikal etmeden takipsizliğe uğruyor. Mağdurlar da çoğu kez şikayetlerini geri almaya zorlanıyor. Aynı şekilde hükümetin bu konudaki yasal düzenlemeye ilişkin herhangi bir programının olmadığına dikkat çekildi.
Gelin kaçırma; kadınların ve kız çocukların vücut bütünlüğüne yönelik haklarını ihlal eden, hareket özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama. Kaçırmalar ise genellikle kırsal alanlarda görülüyor. BM’nin kadın haber ağı WUNRN’nin araştırmasında yer alan kaçırılıp evliliğe zorlanan ve güvenlik nedeniyle isimleri değiştirilen Kırgızistanlı genç kızların öykülerinden birkaçı ise şöyle:
VULKAN: 2009 yılında, okuduğu üniversiteden evine dönerken bir adam tarafından kaçırıldı. Adam, Vulkan’la evlenip onu eve kapatmak istiyordu. Genç kadın kaçmaya çalıştığında damadın akrabalarından bir kadın, kaçmaya kalkışırsa kapıdan dışarı adımını attığı anda lanetleneceğini söyleyerek Vulkan’ı tehdit etti. Vulkan şimdi onu kaçıran adamla hiç de gönlü olmadığı halde birlikte yaşıyor; üniversiteyi bırakmaya ve bir işte çalışma fikrinden vazgeçmeye zorlanarak hem de.
AYNURA: 2010 yılında kaçırıldı. Annesi ona, "Sakın geri gelmeye kalkma, hem kendinin hem de benim namusumu kirletirsin” demiş. Bazı aileler kaçırılan kızları için polise gitmeme karşılığında, kaçıran kişiden para veya çeşitli hediyeler almayı kabul ediyor. Geçen yıl Issyk-Kul bölgesinde kaçırılıp evliliğe zorlanan iki genç kadın, intihara teşebbüs etmişti.

AZİZA: O da bu yıkıcı geleneğin mağdurlarından biri. Kocası üçüncü denemesinde onu kaçırabilmiş. Sistematik olarak tecavüze ve dayağa maruz kalmış Aziza; evden çıkması ya da ailesiyle görüşmesi yasaklanmış. Tam intihara karar vermişken kaçmayı başarmış ama kocasının şiddetinden kurtulamamış; sokak ortasında dövülüp çırılçıplak bırakılmış. Aziza şimdi annesi ve erkek kardeşiyle birlikte yaşıyor.

ANF

Category: My files | Added by: volongoto
Views: 940 | Downloads: 0 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Search

Site friends
  • bedava site yapimi

  • AGAHI
    Newroz Piroz Bè
    Tavsançali.ucoz.com
    Panoya Agahi
    Céjna Qurbanè Piroz Bé



    Tavsançali.ucoz.com
    Copyright MyCorp © 2024