Main Registration

Login

Welcome Guest | RSSTuesday, 2024-03-19, 11:43 AM
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » iç Anadolu Kürdleri » Orta Anadolu bozkirlarinda bir Kürd köyu Tavsançali » Yilda sadece iki ay oturulan beyaz evler
Yilda sadece iki ay oturulan beyaz evler
volongotoDate: Sunday, 2010-05-02, 8:32 PM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 457
Reputation: 0
Status: Offline
Yılda sadece iki ay oturulan beyaz evler
01 Ocak 2010 Cuma 13:26

Kulu ilçesine bağlı Tavşançalı beldesi, evlerinin mimari özellikleri ile beldenin sakinliği ile yılın sadece iki ayı yaşanan hareketliliği ile Türkiyede bir başka benzeri bulunmayan özel bir belde.
Tavşançalı Beldesi bu özelliklerinin yanı sıra halkının neredeyse yüzde 90’nı yurt dışında ve gelir seviyesi oldukça yüksek olması ile de tanınır. Tüm bu özelliklerine rağmen beldede göze çarpan tek nokta, tüm evlerin neredeyse aynı mimari özellikte ve oldukça lüks villalardan oluşması. Hafta sonu olmasına rağmen hemen her sokağını gezdiğimiz beldede çok fazla bir kalabalığa rastlamadık. Tavşançalı Belediye Başkanı Hüseyin Baysal ile de Hac’dan geldiği daha sonra ise ameliyat olduğu için görüşemedik. Buradan kendisine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Her biri yüzbinliralar ile ölçülen villalar ile dolu birkaç sokak gezdikten sonra küçük bir evin bahçesinde karşılaştığımız Rahim ve Ayşe Alp çifti ile Tavşançalı’nın tarihi ve özelliği konusunda ayaküstü bir söyleşi yaptık. Alp çifti de Tavşançalı’da yapılan milyarlık evlerde yılın sadece iki ayının oturulmasının yanlış olduğunu söyledi.
Rahim Alp, “Tavşançalı beldesinin kuruluşu neredeyse 200 yıl öncesine dayanır. Düz ova olması nedeniyle yerleşimi çok ilginçtir. Tavşançalı beldesi tam bir Avrupalı beldesidir. 1960 yıllarda bölgeden Avrupa’ya sadece erkekler gitmiş. Çünkü o yıllar eşini ve çocuklarını yurt dışına götürmek beldenin diğer sakinlere tarafından iyi karşılanmazmış. Daha sonra 1990’lı yıllarda ailelerin de yurt dışına gitmesi ile birçok belde sakininin Tavşançalı ile ilişkileri kesilmiş. Ailelerin de gitmeleri ile beldeden büyük bir göç yaşandı” dedi.
Tavşançalı’da evlerin bu kadar lüks olmasının başka nedenleri olduğunu da dile getiren Alp, “Buradan yurt dışına giden vatandaşlarımızın hemen hepsinin hayatlarından en çok istediği ‘Avrupa’ya gitsem de Türkiye’de başımı sokacak bir ev alsam’ idi. Ama ne yazık ki bu istekleri zamanla değişti. Şimdi komşumun evi böyle de benim evim neden böyle olmasın inadı ile milyarları buraya gömdüler. Burada ekonomiyi ayakta tutan tek gelir kaynağı yurt dışındaki vatandaşların her yıl izine geldiklerinde evlerinin bir yerlerini tamir ettirmeleri, kapı pencereleri değiştirmeleri, eşyalarını değiştirmeleri” yorumunu yaptı.
Tavşançalı’da evi olan vatandaşların yüzde 80’inin dışarıda olduğunu da dile getiren Alp, “Beldemizde 2 bin civarında böyle mimari yapıya sahip ev var. Yazın 12 bin olan nüfus kışın yok denecek kadar az olur. Kalanların da birçoğu emekli ve tarım ile uğraşan kişiler. Kalan evler ise tamamen boş. Bir eve milyarlar harcanıyor ama ne yazık ki aylarca boş kalıyor. Ev sahiplerinin en büyük hataları aşırı derecede masraf yapmaları. Böylesine lüks ve pahalı olan evlerin sahiplerinin hemen hepsinde güzel bir ev hayali vardır. Çocukluklarında veya yurt dışında yaşadığı sıkıntılar, küçükken ev denilmeyecek yapılarda oturmaları bu gün bu evlerin yapılması için geçerli en büyük neden. Yoksulluktan gelen hemşehrilerimiz özlemlerini bu şekilde gideriyor. Burada ortalama bir evin masrafı iki kat olmak üzere 600 bin TL. Benim yakınım yaptırdı. Her katı 350 metrekare tamamen lüks eşyalar ile döşendiği zaman bu rakam bir milyon TL’ye ulaşıyor. Bu bence çok fazla bir rakam. Bunun yerine buraya daha değişik yatırımlar yapılabilir. Ancak dediğim gibi burada kimse kalmadığı için istihdama yönelik yatırım da yapılmıyor. Aslında yapılması gereken tek şey yatırım konusunda Tavşançalı halkının birbirleri ile dayanışması veya ortaklık içerisinde müşterek bir yatırım yaparak işletmeye açmaları” diye konuştu.
Rahim ve Ayşe Alp çifti yıllardır direnmelerine rağmen oğullarının aşırı ısrarı yüzünden kendilerinin de yurt dışına gideceklerini üzülerek ifade ederken, “1975 yılından bu yana esnaflık yapıyordum. Benim tüm arkadaşlarım okumuş kesim idi. Biz yurt dışına gitmek yerine eğitime yöneldik veya ticarete atılmıştık. Tavşançalı’da yurt dışına gitmeyen ender ailelerden birisi idik. Ancak son zamanlarda Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntı, Tavşançalı’da yalnız kalmamız bizi de yurt dışına gitmeye mecbur etti. Bizim evimizin olduğu sokağın ismi Kervan Sokak. Bu sokakta karşılıklı 20 tane villa var. 20 villada sadece ben kalmıştım. Ama bende ne yazık ki değişime yenildim ve ailem ile birlikte yurt dışına gitmeye karar verdim. Bu bende ayrı bir hüzün oluşturuyor. Sözün özü Kervan Sokağın son halkası olan bende buradan gidiyorum. Bu benim için çok zor olacak ama çocuklarımın yanında olmak ve yalnız kalmamak için Tavşançalı’yı terk ediyorum. İnşallah hayırlısı olur” derken Tavşançalı’yı her zaman özleyeceğini söyledi.
KONYA, MERHABA GAZETESI .....1-01-2010 alinti
 
Forum » iç Anadolu Kürdleri » Orta Anadolu bozkirlarinda bir Kürd köyu Tavsançali » Yilda sadece iki ay oturulan beyaz evler
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024